Naast de twee versies van Speechless Song namen we op 10 december 2020 in de Bijloke het werk Refractions van Erika Vega op. Om het verhaal rond het werk te vertellen werken we aan een podcast die te beluisteren is vanaf 26 maart 2021. We plannen een officiele release van de twee werken van Luc Brewaeys op 5 maart 2021. Op een microwebsite zullen zowel de podcast als opgenomen werken te horen zijn en geven we een kijkje achter de schermen van het maakproces.
muzikanten: Lieselot De Wilde, sopraan – Katrien Gaelens, fluit – Dries Tack, klarinet – Kristina Mascher-Turner, hoorn – Veerle Houbraken, viool – Katelijne Onsia, altviool – Harmen Goossens, cello – Frederik Croene, piano – Thomas Moore, dirigent
opname door: Jelle Tassyns en Joyce Kuipers, Arco-Music
Luc Brewaeys componeerde in 2011 het laatste plichtwerk zang voor de Koningin Elisabethwedstrijd. Hoewel het een pracht van een werk is, voerde de jury het af. Het zou te moeilijk – zelfs ‘onzingbaar’ – zijn. Wij bewijzen het tegendeel. Speciaal voor Odysseia herwerkte Luc zijn Speechless Song tot een versie voor zang en ensemble. Door zijn overlijden in 2015 bleef het onafgewerkt. Na wat onderzoek bleek het grootste deel kant en klaar te zijn en zelfs perfect uitvoerbaar.
Het Odysseia Ensemble plaatst deze twee versies als hoekstenen van een huldeconcert aan Luc. Middenin het concert prijkt een ander werk dat dezelfde transitie doormaakte. Pyramids of Siberia werd geschreven voor solo piano. In zijn compositie Painted Pyramids kleurde hij de soloversie verder in door toevoeging van een klein ensemble en electronics.
Geheel naar de smaak van Luc combineert Odysseia met Ravel en Debussy. Van de Préludes van Debussy maakte hij zelf een orchestratie. Ook onze huiscomponist Frederik Neyrinck nam enkele van Debussy’s werken onder handen. Goede vriend Jonathan Harvey componeerde in 1980 het elektronische werk voor 8 channel tape Mortuos plango vivos voco. Hierin combineert hij het geluid van de klokken van de Winchester Cathedral met de stem van zijn eigen zoon. Het was één van Luc’s lievelingswerken. Hij componeerde dan ook met een kwinkslag ‘Nobody is Perfect, Jonathan Harvey’, een werk voor Harvey’s 60e verjaardag.
Omdat Luc jong talent een warm hart toedroeg, spelen we Refractions van de Mexicaanse componiste Erika Vega. Als jurylid van Odysseia’s call for scores plaatste hij dit werk met stip op één. Een ontdekking waard!
Programma:
Luc Brewaeys – Speechless Song, being many, seeming one – sopraan solo
Maurice Ravel – Introduction et allegro – harp, strijkkwartet, fluit, klarinet
Jonathan Harvey – Mortuos plango vivos voco – tape
Luc Brewaeys – Nobody’s Perfect! Jonathan Harvey 60 – fluit, klarinet, piano
Luc Brewaeys – Painted Piramids – piano solo, fluit, viool, cello, percussie, harp, live electronics
Claude Debussy/arr. F. Neyrinck – Noel des enfants – sopraan, fluit, klarinet, viool, cello
Claude Debussy/arr. F. Neyrinck – Bruyères – fluit, klarinet, viool, cello
Erika Vega – Refractions – fluit, cello, piano
Claude Debussy/arr. F. Neyrinck – Green en Spleen – sopraan, fluit, klarinet, hoorn, viool, altviool, cello
Luc Brewaeys – Speechless Song (ensembleversie) – sopraan, fluit, klarinet, hoorn, viool, altviool, cello, piano